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After years of hard work, Colorado Medical Society was successful in securing the 

passage of the nation’s first fair and transparent managed care contracting legislation. Codified 
at CRS §25-37-101, et. seq., the law became effective January 1, 2008 for new contracts and 
requires existing contracts to be in compliance no later than December 31, 2008.  An 
exception to the effective date was given to domestic non-profit health plans (Rocky Mountain 
Health Plans and San Luis Valley Health Plans), which have until December 31, 2009 to come 
into compliance.  The following are answers to some of the most frequently asked questions 
about the law.  
 
 
Q:  Who is Covered by the New Law? 
 
A:  The law applies to all contracts between a “person or entity” and “a health care 

provider.”  A “person or entity” is one with a primary business of contracting with 
health care providers for delivery of health care services.  A “health care provider” 
includes physicians, dentists, pharmacists, and nurses, as well as, ambulatory surgery 
centers, pharmacies, and professional corporations.  The law does not apply to contracts 
with hospitals or joint ventures involving hospitals, employment or other agreements 
between providers, the government and its agencies (e.g. Medicare, Medicaid), exclusive 
contracts with a single medical group in a specific geographic are (e.g. Kaiser), or 
pharmacy benefit management companies.  

 
 
Q:  Are Medicare Advantage Plan Contracts Covered? 
 
A:  Yes. 
 
 
Q: What does a Managed Care Contractor Need to Disclose Under the New Law? 
 
A:  The law requires managed care contractors to provide a summary disclosure form with 

the contract that includes: 
 Compensation and payment 
 Categories of coverage 
 Duration of the contract and termination provisions 
 Responsible person or entity processing claims 
 Required dispute processes 
 List of any contract addenda 

 



The disclosure must be written in “plain language.”  Although information in the 
disclosure form is not considered part of the contract; the law requires the disclosures to 
“reasonably summarize” the terms of the contract. 

 
 
Q:  How Specific Does the Compensation and Payment Disclosure Need to Be? 
 
A:   Payors must summarize the manner of payment (e.g. fee for service, capitation, risk 

sharing).  Additionally, payors must disclose the methodology to be followed for 
calculating payment and the date of any change in the methodology (e.g. RVU system 
and conversion factor with any adjustments, including geographic factors; percentage of 
Medicare; or percentage of billed charges). 

 
 
Q:  Are Payors Required to Use the Medicare Fee Schedule or Resource Based Relative 

Values Scale (RBRVS)? 
 
N:  No.  The law does not require use of any particular payment system or methodology.  

Rather, the law requires that the system or methodology used be disclosed. 
 
 
Q:  Do I Get a Fee Schedule? 
 
A:  Yes.  Payors must provide a fee schedule for the codes expected to be used under the 

contract when they present the contract.  Providers may also request the fee schedule for 
other codes.  A fee schedule must also be provided with any material changes to the 
contract.  Although the fee schedule may be provided electronically, you are entitled to a 
hardcopy fee schedule upon request up to twice annually. 

 
 
Q:  Can a Payor Change a Contract without Approval? 
  
A:  It depends upon whether a change is “material.”  Under the law, a material change is 

defined as a change that decrease provider payment/compensation, alters administrative 
procedures in a way that is reasonably expected to significantly increase provider 
expense, replaces the maximum allowable cost list for prescriptions, or includes a new 
category of coverage.  Importantly, a change is not material if the change is identified in 
the original contract.  For example, if payment is based on a percent of the Medicare fee 
schedule, which is subject to change during the term of the contract. 

 
 A material change requires 90 days notice titled “Notice of Material Change to Contract” 

and provides a process for a provider to object to the change.  For changes that are not 
material, the payor may simply give 15 days notice. 

 
 
Q:  What if I Object to a Proposed Change? 
 



A:  A provider may object to a proposed material change in writing within 15 days.  
Although the law does not specify, the 15 days arguably begins with the date the notice 
of change is postmarked.  If the objection is not resolved between the payor and 
provider, either party may terminate the contract upon written notice provided at least 
60 days before the effective date of the change.   

 
 If the proposed change is to add a new category of coverage, a provider may object to 

the category, and such objection is not a basis for termination.  Rather, the contract 
continues without the new category. 

 
 
Q:  Can I Terminate the Contract for Other Reasons? 
 
A:  It depends on what the parties agree to in the contract regarding termination.  

Regardless, the new law requires any contract that allows termination for cause to state 
what constitutes cause.  Further, if a contract is for a term of less than two years, it must 
provide for termination without cause upon 90 days notice. 

 
 
Q:  Can I Close My Practice to New Patients? 
 
A:  Yes, if you provide 60 days written notice and state the reason.  New patients are patients 

who have not received services during the last three years (regardless of change in 
insurance). 

 
 
Q:  Does the Law Require New Contracts? 
 
A:  No.  Payors may bring existing contracts into compliance (by providing disclosures and 

amending any noncompliant terms).  Payors are not required to negotiate new contracts 
with providers. 

 


